Публикувано в жив плет

Видове жив плет Любими

видове живи плетове видове живи плетове

Ограждането на територията в провинцията или в крайградски район е практическа необходимост, но това не означава, че тя трябва да бъде под формата на сива и скучна ограда. Любителите на красивия пейзаж винаги са се стремили към високи постижения, създавайки различни жив плет, През 18 век този тип фехтовка става много популярен и днес се е превърнал в истинско изкуство.

Жив плет е не само красив, но служи и като нормална ограда, предпазва от вятър, прах и шум. Освен това оградата от живи растения създава специална атмосфера и благоприятен микроклимат на площадката или в градината. За да се направи жив плет, са необходими труд, познания и постоянни грижи за растенията, въпреки че не изисква големи финансови разходи. Зелените огради могат да се отглеждат изкуствено или да се използват в естествената им форма.

Видовете живи плетове са разделени главно по височина: това е вид жива стена с височина около три метра, обикновен жив плет, обикновено от метър до три високи и метър или по-малко бордюр.

Бавнорастящите и гъсто разклонени породи нискорастящи растения са добре подходящи за границата. Обикновено се засаждат на границите на тревни площи и тераси, както и като ограда за пътека. Те могат да се състоят от свободно растящи растения като Ерика, роза полиантус, магония холи и други. Формованите граници се отглеждат от различни видове орлови нокти, чемшир, японски еуонис и подобни растения.

Живи плетове със средна височина се отглеждат от устойчиви на сянка бавнорастящи видове, които имат гъсти издънки с малки листа и добро разклоняване. Затова благороден лавр, различни видове беседки, глог, зърнастец и други растения от този тип са добре подходящи за тях.
Ако направите жив плет от свободно растящи растения, трябва да изберете скали с декоративни качества, като пираканта, чубушник, берберис, касис и други.

Живите стени обикновено се отглеждат в границите на обекта, за да се предпазят от вятър, прах и шум. За тях най-добре са габър, смърч, леска, а за много високи - ябълково дърво, дрян, глог.
Най-ефективните многостепенни живи плетове, които се състоят от две до три, а понякога и повече породи.

Преди да засадите оградата, трябва да решите кой тип е най-подходящ за вас, неоформен или оформен. Всеки вид има свои характеристики и правила за грижа. Формованите живи плетове трябва постоянно да се стрижат. С неформираните е малко по-лесно, няма нужда да ги режете, но е необходима и постоянна грижа. Премахване на сухи клони, избледнели стари съцветия, допълнителни издънки - всичко това трябва да се прави постоянно, за да не се стартира жив плет.

Също така, живи плетове правят многоредови и едноредови. Всичко зависи от реда на засаждане. В едноредови се засаждат на определено разстояние в един ред, а в многоредови в шахматна дъска или "мрежа". В единия и в другия случай можете да засадите различни видове растения, основното е да поддържате цялостната хармония на вашия ландшафтен дизайн. Редуването на растенията в еднореден жив плет трябва да бъде пропорционално, тоест същите растения трябва да се повтарят, в противен случай то вече няма да прилича на жив плет.

Други материали в тази категория: Как да си направим жив плет от върба "

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...