Публикувано в жив плет

Хоп жив плет Любими

Хмел като жив плет Хмел като жив плет

Хеджът на сайта винаги изглежда красив. Освен че е чудесна защита срещу вятър и любопитни очи, хоп хедж ще служи и като източник на лечебни растения за своите собственици - успокоително и болкоуспокояващо. Освен това, той е напълно безобиден дори за бебета.

Това растение е непретенциозно, не се нуждае от специални грижи, издръжливо (може да живее до 30 години) и бързорастящо (издънките през лятото могат да нараснат до 6-10 метра). Нейният растеж е толкова бърз, че вече в началото на лятото всяка рамка, покрита с издънки на хмел, се превръща в очарователна ажурна беседка, а ограда от мрежеста мрежа - в истинска зелена ограда. Ако трябва бързо да прикриете някаква незабележима домакинска сграда, тогава хмелът за това е идеален.

До края на лятото обаче долните листа на хмел отпадат, излагайки стъблата. Изглежда грозно, а прозрачният жив плет престава да изпълнява целта си. Решението на проблема може да бъде засаждането в близост до голите стъбла на растенията с големи декоративни листа.

Хмелът е едногодишно растение, поради което през есента жив плет от него придобива грозен външен вид и вече не може да служи като защита за обекта. Корените му са склонни да заемат възможно най-много пространство, пречейки на развитието на други растения. Те трябва да бъдат постоянно сдържани, в противен случай хмелът ще запълни цялото налично пространство. Поради тези две характеристики има мнение, че хмелът изобщо не трябва да се отглежда в лятна вила. Разпространява се като хрян и е невъзможно да се извади.

Хмелът се размножава лесно, малко парче коренище е достатъчно, за да се качи на плодородна почва. През пролетта или есента можете да засадите многобройни потомства, лансирани от коренища. Размножаването чрез резници или семена отнема много време и е възможно само разсадниците да получават посадъчен материал в големи количества.

През пролетта, веднага щом младите издънки нараснат с 40 сантиметра, трябва да ги облегнете на опората - само ако я докоснат, те самите ще започнат да я сплитат, независимо дали е поне дебела тръба или тънка капронова нишка. За предпочитане е да работите с ръкавици, а дрехите трябва да имат дълъг ръкав: много малки шипове на хмела са много остри и се драскат доста болезнено.

 

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...